Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
novica

Sprejet je bil Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen

02. AVGUST 2023  |   Nina Ličar

V Uradnem list RS št. 84 z dne 2.8.2023 je objavljen nov Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen.

V Uradnem list RS št. 84 z dne 2.8.2023 je objavljen nov Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen, ki je dostopen na povezavi TU (stran 32).

Pravilnik začne veljati 15. dan po objavi, to je 17.8.2023, uporablja pa se od 1.8.2024 dalje.

Daljše prehodno obdobje za uporabo Pravilnika je predvideno iz razloga drugačnega pristopa do ocenjevanja tveganja v zvezi z ročnim premeščanjem bremen, kar bo terjalo prilagoditev delodajalcev, ki za ocenjevanje teh tveganj ne uporabljajo primerljive metode, kot je določena v prilogi III Pravilnika. V skladu s 6. členom Pravilnika bo delodajalec namreč moral oceniti tveganje za nastanek kostno-mišičnih obolenj vedno, kadar ga bo na ocenjevanje napotil presejalni test iz Priloge II Pravilnika (gre za presejalni test po nemški KIM metodi) ali presejalni test primerljive metode.

V času do uveljavitve Pravilnika bodo na osrednjem državnem portalu (gov.si) objavljene tudi praktične smernice za ocenjevanja tveganj pri ročnem premeščanju bremen. Ministrstvo za delo bo tekom prehodnega obdobja zagotovilo tudi ustrezna usposabljanja.

 Članom sekcije
priskrbimo kode za brezplačen
ogled sejma

 


Povezani smo z evropskimi cvetličarskimi asociacijami