Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
rozca

Sprostitev omejitev za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19

21. FEBRUAR 2022  |   Edina Zejnić

Vlada z današnjim dnem odpravlja vse epidemiološke omejitve v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih. Pogoj PCT za zaposlene in potrošnike v trgovinski dejavnosti ni več obvezen, ukinjen je tudi pogoj 10m2/stranko.

Vlada z današnjim dnem odpravlja vse epidemiološke omejitve v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih. Pogoj PCT za zaposlene in potrošnike v trgovinski dejavnosti ni več obvezen, ukinjen je tudi pogoj 10m2/stranko.

Novi Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (v nadaljevanju: Odlok) ureja sledeče zadeve:

· pogoje za ustreznost testa na virus SARS-CoV-2 z metodo PCR in HAG,

· uporabo testa HAG za samotestiranje na SARS-CoV-2,

· uporabo zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih,

· medosebno razdaljo ter

· obvezno razkuževanje rok in prezračevanje prostorov, itd.

 

Odlok določa ukrepe, ki so še potrebni za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, in sicer:

· higienski ukrepi: razkuževanje, varnostna razdalja;

· uporaba zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih,

· uporaba zaščitne maske v šolah, razen do sedaj veljavnih izjem, samotestiranje v šolah pa se ukinja,

· izpolnjevanje pogoja PCT v nastanitvenih objektih dejavnosti zdravstva, pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, in zavodih za prestajanje kazni zapora oziroma prevzgojnem domu;

· od ponedeljka, 21. februarja, se ukinja brezplačno presejalno testiranje HAG in HAG za samotestiranje. Proračun bo kril zgolj še testiranje HAG za dejavnosti, kjer se le to še naprej zahteva,

· določi se prenehanje veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

 

Pogoji glede veljavnosti dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT ostajajo enaki, z izjemo dokazil o prebolevnosti, kjer je dodana dodatna možnost: tako se po novem upoštevajo tudi dokazila o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki so starejša od sedem dni, vendar niso starejša od 180 dni, če je bila izolacija sedmi dan prekinjena z negativnim rezultatom testa PCR ali testa HAG.